torstai 23. joulukuuta 2010

Saaristolaisleipä

Tämä helppo ja yksinkertainen saaristolaisleivän ohje hyppäsi silmilleni Turun Sanomien Ruoka-sivustolla, pakkohan se oli kokeilla ja maistuvaa oli.













Nopeasti sekoitettavan saaristolaisleivän teko on yksinkertaista. Vain kohotukseen ja paistamiseen täytyy varata aikaa.
Reseptillä tulee kolme leipää, jotka paistetaan 1 ½ litran vuoissa.
Voit tehdä leivät vaikkapa pitkulaisiin valmis- tai foliovuokiin, jolloin osan voi antaa lahjaksi.

Jos haluat tehdä leivästä vähälaktoosisen tai laktoosittoman, voit hyvin käyttää hyla- tai laktoositonta piimää. Nämä tuotteet eivät kestä kovia lämpötiloja, joten paista leivät 160 asteessa ja pidennä hiukan paistoaikaa.

Tarvitset
1l piimää
2,5dl tummaa siirappia
1rkl suolaa
2pss kuivahiivaa
3dl ruisjauhoja
3dl kaljamaltaita
3dl kauraleseitä
12dl vehnäjauhoja

Kuumenna piimä reilusti yli 40 asteiseksi.
Lisää nesteeseen siirappi ja suola.
Sekoita ruisjauhot ja kuivahiiva ja lisää seos taikinanesteeseen.
Sekoita välillä.
Lisää maltaat ja leseet ja viimeiseksi vehnäjauhot pienissä osissa.
Taikina jää selkeästi löysäksi.














Voitele vuoat, kaada taikina vuokiin.


















Anna kohota lämpimässä liinan alla vajaa tunti.
Paista leivät 175 asteessa ensin 40 minuuttia ja peitä vuoat sitten foliolla tai leivinpaperilla ja anna paistua vielä 40–50 minuuttia lisää.

Yksi leipä on kukkavuoassa, koska en omista kolmea sopivaa leipävuokaa. Onneksi se jäi perheen syötäväksi, kaksi muuta päätyivät sellofaaniin ja lahjaksi.

3 kommenttia:

  1. Oli hyvää, vaikken saanut edes tehtyä täysin ohjeen mukaan. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Maku oli hyvä. Vaikkei mullakaan mennyt ohjeen mukaan, nostatin väärässä väissä.
    Meidän uunin 175 tais olla liikaa, kun mustui sekä alta että päältä ollen sisältä OK. Seuraavalla kerralla ohjetta noudattaen viileemmmässä uunissa

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää hyvälle. Huomena tarpeiden hakuun ja toteuttamaan.

    VastaaPoista