maanantai 24. toukokuuta 2010

Ystävyyskakku Hermanni

Ihana yllätys! En ollutkaan kuullut tästä koskaan ennen, mutta sitten tuttavani kysyi haluaisinko häneltä juuren Hermannin ystävyyskakkuun. Myöhemmin juttelin äitini kanssa kakusta ja hän kertoi saaneensa samanmoisen 30-35 vuotta sitten. Hyvän aikaa on tämä pyörinyt, joskaan en jaksa uskoa että ihan sama kakku olisi kuin äidilläni aikoinaan.


Hermanni on ystävyyskakku, joka ei ole rahalla ostettavissa: sen voi saada ainoastaan lahjana. Hermanni perustuu luonnonmukaiselle hiivaprosessille ja se valmistuu kahdeksassa päivässä. Älä laita Hermannia jääkaappiin vaan pidä se huoneenlämmössä. Älä myöskään laita Hermannin päälle kantta vaan peitä se esim. pyyheliinalla. Hermannin voi halutessaan pakastaa.

Jos kuitenkin tahdot valmistaa Hermanni-kakun, tee juuri 4.päivän mukaan ja jatka sitten 1.päivästä lähtien.

1. päivä.
Saat Hermannin. Laita se isoon astiaan huoneenlämpöön ja peitä liinalla.
2. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
3. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
4. päivä
Hermannilla on nälkä, anna sille
2,5dl sokeria
2,5dl maitoa
2,5dl vehnäjauhoja.


5. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
6. päivä
Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
7. päivä
Hermannilla on taas nälkä, anna sille sama annos kuin 4. päivänä. Jaa taikina 4 osaan ja sinulle jää yksi osa. 3 muuta menee ystävillesi.

 
8.päivä
Hermanni saa nyt viimeisen kerran ruokaa:
2,5dl sokeria
150g pehmoista margariinia
3 munaa
1tl suolaa
2tl leivinjauhetta
3,5dl Vehnäjauhoja
100g rusinoita tai pähkinöitä
100g suklaata
2tl kanelia

Paista korppujauhotetussa vuoassa, 170-asteisen uunin alaosassa noin 60 minuuttia.

14 kommenttia:

 1. Mulla pakastimessa tuo Hermannin juuri. Pari kertaa siitä olen kakkua / kakkuja tehnyt. Mutta muistaakseni minun Hermannin valmistuminen kesti 10 päivää. Yritin tuossa etsiä ohjetta, mutta en nyt löytänyt sitä... saatanpa siis muistaa väärinkin :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olen nähnyt ohjeita kymmenelle päivälle, sekä kahdeksalle päivälle. Tiedä sitten mikä on se aito ja alkuperäinen :D

  VastaaPoista
 3. Se vaan tuossa ihmetyttää, että miksi tarvitaan leivinjauhetta, jos perustuu luonnonmukaiseen hiivaan.

  VastaaPoista
 4. Sain Hermannin juuren naapuriltani kymmenen päivää sitten. Nyt kaksi Hermannia uunissa. Nousevat tosi hienosti. Rusinoiden tilalla kaksi raastettua omenaa. Miksi leivinjautetta - oletettavasti siksi, että kakun raskaat täytteet, pähkinät, rusinat, omenat ja suklaa vaativat vähän lisäpotkua kakun nousemiseen. Ennen vanhaan mausteet olivat vähäpätöisempiä, kuten kaneli ja neilikka yms.

  VastaaPoista
 5. Joskus reilut 15 vuotta sitten sain juuren ja silloin äidin kanssa paisteltiin eri versioita kakusta :) oli mukava törmätä taas ohjeeseen ja laitoinkin juuren tulemaan. Annan sitten lahjaksi lähipiirille. Parasta kakussa onkin juuri sen muuntelevaisuus. Eri mausteilla ja lisukkeilla saat joulu- tai pääsiäiskakun, voit käyttää omena- tai porkkanaraastetta jne. Ja silti kakku säilyttää sen oman luontaisen makunsa. Ja eikun syömään - ja herkuttelemaan. (Terveisiä apukokilta, noin neljä kuukautiselta kissanpojalta, joka sattumoisin sekin on Hermanni <3 )

  VastaaPoista
 6. Hei siis näinkö se taikina valmistetaan??

  VastaaPoista
 7. Anonyymi: Juuri näin se valmistetaan :) Ohjeen voi tosiaan toteuttaa lähtemään päivästä 4, jolloin saa valmistettua täysin uuden juuren :)

  VastaaPoista
 8. olin nähnyt tuttavilta hermannin ohje ja minua kiinosta millä se valmistettaan kun mulla ei olenkaan juuria.Näin sen vain sattumalla mutta en uskalta kysyyä koska haluan sen omalla aloiteistä.toivon että sain sen

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, tosiaan saat juuren sillä, että aloitat 4.päivän ohjeella ja sitten jatkat 1. päivästä lähtien koko homman alusta.

  VastaaPoista
 10. Sellaista vain olisin kysynyt, että pitäisikö taikinan haista oudohkolle tai kuplia valmistuspäivien aikana? Minun hermannini ei haise miltään eikä se kupli tai kerää ilmaa sisäänsä millään tavalla. Olen jo viidennen päivän kohdalla ja pelkäänpä, että joudun heittämään taikinan menemään, jos taikina ei ala kohta käymään... :/

  VastaaPoista
 11. Hermannin ei pidä kuplia vaan se lähinnä vain turpoaa. Oma taikinani kyllä on haiskahtanut oudolle, hieman käyvälle. Älä vielä luovuta ja katso homma sitkeästi loppuun saakka, tiedä vaikka sinun hermannisi olisi vähän hitaasti lämpiävää sorttia ;)

  VastaaPoista
 12. pakko nyt kysyä että eikö se maito pilaannuta sen huoneenlämmössä?? O.o

  VastaaPoista
 13. Terve kaikille ja tiialle etenkin koska kysymykseni on tiialle (tai kuka tietää asiasta). Kommentoitte vastauksissanne että siellä on 2 eri ohjetta 8ja10 päivän ohjeet. Onko tuo 10 päivän ohje sellainen että siihen lisätään jotakin joka päivä??? Tämä on hakuammuntaa :) mutta tärkeää koska Äitini muistaa (hmm ehkä :) ) että ohjeessa sanotaan että joka päivä lisätään jotain... AUTTAKAA Äitini on ihana ja rakkain mutta rajansa kaikella :) Eli jos joku tietää ohjeen jossa lisätään jotakin joka päivä (ei vain sekoiteta) olisin kiitollinen tiedoasta. Kiitos

  VastaaPoista
 14. Ohjeita tosiaan on erilaisia, itsekin niitä joskus etsin googlesta. Tähän hätään en kyllä muista oliko ohjetta, jossa joka päivä lisätään jotakin. Voi hyvinkin olla :)

  VastaaPoista