keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Kondensoitu maito


Kondensoitu maito on eräänlaista maitotiivistettä, johon on lisätty sokeria.
Yleisimmin kotikäytössä siitä valmistetaan kinuskia. Sitä voidaan myös käyttää maidon ja kerman asemesta suklaa-, makeis- ja jäätelöteollisuudessa sekä jogurtin valmistuksessa.

Kondensoitua maitoa myyvät ainakin suurimmat marketit, maidon löydät säilyketölkkien seasta. Myös jotkin etniset kaupat myyvät sitä.

Kondensoitua maitoa voit helposti myös tilata verkosta, leivontatarvikeliike Confetista.


Kondensoidusta maidosta saat kinuskia kahdella tapaa.

Tapa 1:

Keitä avaamatonta säilykepurkkia n.2-3h pienellä teholla vesihauteessa. Veden tulee kiehua hiljalleen koko tämän ajan. Mitä kauemman keität, sen sakeampaa kinuskista tulee.

Tapa 2:
Kaada kondensoitu maito suureen kulhoon ja kuumenna mikrossa välillä sekoittaen 7-10min. Keittoaika riippuu mikron tehosta ja halutusta sakeudesta. Tarkkaile maitoa koko ajan, sillä seos tulee helposti kulhosta yli. Huomioi, että seos sakenee vielä hieman jäähtyessään.


Mm. näissä resepteissä olen käyttänyt kondensoitua maitoa:
Manoffee, Daim-kakku.

4 kommenttia:

 1. Olen tehnyt vain kerran banoffeeta, ja silloin keitin kondensoitua maitoa 3 minuuttia, siihen vain lisättiin 4 rkl fariinisokeria ja 55g voita. Hyvää tuli! Sitä en osaa sanoa, onko maussa eroa noilla muilla tavoilla keitettyyn,? Muhun ainakin uppos. :)
  Tuon keitto-ohjeen löysin Helin herkkuja-blogista.

  Mutta onko siis olemassa jotain valmiiksi keittettyäkin? Jostain luin niin...

  VastaaPoista
 2. En olekaan kuullut tuollaisesta, että fariinisokeria ja voita lisättäisiin. Voi kai se hieman makua muuttaa, en tiedä. Olen itse valmistanut kinuskia/toffeeta vain mikrossa keittämällä, ilman minkäänlaisia lisäämisiä.

  Käsittääkseni on myös valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, mutta itse en ole siihen törmännyt (vielä) missään. Muistan myös jostakin lukeneeni, että sitä on :D

  VastaaPoista
 3. Voisko kondensoidun maidon korvata jollain muulla??

  VastaaPoista
 4. Riippuu missä yhteydessä, kuvittelisin, että suht paksu itsekeitetty kinuski ajaisi saman asian.

  VastaaPoista