tiistai 6. tammikuuta 2015

Pihlajanmarjamarmeladit, kettukarkit

Syksyllä painelimme metsään hakemaan puista pihlajanmarjoja marmeladit mielessämme. 
Oli muuten helppotekoista, suosittelen!
Pihlajanmarjat ovat tosiaan parhaimmillaan pakastimen kautta käyttöönotettuina, sillä pakastaminen poistaa karvaan maun tehokkaasti.Alkuperäinen ohje on Aina nälkä-blogista, kiitos hänelle siitä. Tässä siis omani, jossa on pienen pieniä muunnoksia alkuperäiseen nähden. Ohjeesta tulee n. uunivuoallinen marmeladeja. Säilyvät joitakin viikkoja. 


Tarvitset:

3-4 dl pihlajanmarjoja
n. 5-6 dl vettä 
  
5 dl vettä
5 dl sokeria
15 g agar agar -jauhetta (apteekista ja suurimmista marketeista)
1,5 dl omenasosetta (käytin pilttiä)
1 dl pihlajanmarjapyreetä 
1 tl viinihappojauhetta (apteekista ja suurimmista marketeista)
2 dl sokeria sokeroimiseen 

Keitä puhdistettuja marjoja puolisen tuntia, kunnes ovat pehmeitä. Kaada keitinliemi pois, paseeraa marjat siivilän lävitse lusikalla. Pihlajanmarjapyreetä pitäisi tulla desin verran.

Kiehauta vesi ja lisää agar agar -jauhe. Älä pidä liian kovalla lämmöllä. Kun seos alkaa muuttua enemmän läpinäkyvämmäksi, lisää sokeri. Kiehauta jälleen nopeasti ja laske lämpöä.

Kun sokeri on liuennut lisää omenasose, pihlajanmarjapyree ja viinihappo. Sekoita huolellisesti kaikki sekaisin. Anna seoksen jäähtyä. Varaa uunivuoka tai jokin muu vastaava, minkä voit vuorata leivinpaperilla. Marmeladimassaa tulisi olla sen korkuisesti että sitä on helppo pienellä piparkakkumuotilla leikata tai jos teet veitsellä paloja, on paksuus suutuntumaan miellyttävä.

Anna jähmettyä huoneenlämmössä muutama tunti. Leikkaa marmeladi ja aseta palat kuivumaan leivinpaperin päälle kuivaan paikkaan. Anna marmeladien kuivahtaa ainakin kaksi vuorokautta aina välillä niitä käännellen. Näin pinta ei jää niin niljakkaaksi ja sokeri ei heti sula vedeksi herkun pinnalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti